Какъв ще е зимният туристически сезон коментира по БНТ доц. Румен

...
Какъв ще е зимният туристически сезон коментира по БНТ доц. Румен
Коментари Харесай

Идват туристи с по две кредитни карти. Накарайте ги да харчат

Какъв ще е зимният туристически сезон коментира по Българска национална телевизия доцент Румен Драганов от Института за оценки и разбори в туризма.

Имаме извънреден растеж на туристи, тъй като се възвръщат чартърните полети, сподели доцент Драганов в „ Денят стартира “.
-->
„ Всеки от тези туристи има най-малко две кредитни карти с по 15 000 евра в джоба си. Начинът, по който може да му вземете парите, си е ваша работа. Той може да изкара картата и да заплати, само че не е изключено и да не го направи. Какво ще му покажете си е важа работа. Тези, които го умеят, го умеят “, добави той.

„ Над 85% от леглата са продадени, като на някои планински дестинации и най-много, където има ски и спа, процентите са 98. В Банско е към 94%, в Пампорово – 98%, във Велинград – 96% от базата. Още може да се намерят места, само че са генерално изчерпани “, съобщи доцентът. 

„ Наблюдаваме увеличение на пътуванията. В предходни години през декември те са били към 460 000 българи, които са прекосявали границата. Те към този момент надвишават 500 хиляди. Около 520 000 са за тази година, което значи, че имаме за месец увеличение на пътуванията “, добави той.

„ Същото ще е и за януари, за февруари. Хората потеглиха да пътуват и доста мъчно може да се намерят места в самолетите. Над 90% потенциалът на това, което е на пазара като продажба, е привършен. Това значи огромен интерес “, съобщи доцент Драганов.  

Пандемията накара хората да пътуват, разяснява той.

На въпроса какво е нарастването на цените на хотелите и заведенията за хранене специалистът отговори, че е към 16,5%. 

„ Който прави бизнес в туризма, не разчита на държавна поддръжка. Иначе е изгубен. Важно е да имате първокласен артикул, да сте дейни, новаторски и да работите, с цел да идват хората и да го употребяват “, добави той.

„ Балкантуристките фрагменти от дълго време ги няма. Изцяло е освежен менажерския състав. Това са млади и енергични хора. Много от тях са учили в влиятелни учебни заведения по туризъм в чужбина. Други са доста амбициозни. Тези нововъведения, които влязоха в хотелите, са това, което движи в този момент българският туризъм. Той е извънредно актуален “, твърди доцентът.  

„ Имаме извънреден растеж на туристи, тъй като се възвръщат чартърните полети. Тръгнаха туристи от Израел. От Англия също идват цялостни самолети. Съотношението цена:качество и това, че предлаганото е повече от упованията, които имате, се предава от уста на уста и е най-голямата реклама “, прибавя той.

„ През зимата е доста по-голяма инвестицията. През лятото купувате един бански, а в този момент трябват ски, дишащ екип, очила, уплътнения, с цел да не се натрошите, в случай че паднете, както и система, която да оповестява къде се намирате при положение на лавина. Екипировката коства няколко хиляди лв. на екскурзиант “, съобщи Румен Драганов. 

„ Най-силната част от зимният туристически сезон ще е след 15 януари. През февруари са огромните ваканции в Европа “, сподели още той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР